Deca nisu mali odrasli . Njihova tela rastu i imaju jedinstvene potrebe. Ona obično izražavaju svoju zabrinutost i strah drugačije nego odrasli. Deca ne mogu uvek da odgovaraju na pitanja lekara i nisu uvek sposobna da budu strpljiva i da sarađuju. Prijatan ambijent naše ordinacije i iskusni pedijatri učiniće da se Vaši najmiliji potpuno opuste i sarađuju. Budite uvereni da će dobiti najbolji tretman u najkraćem roku.

Kompletnu brigu o zdravlju i pravilnom rastu i razvoju Vaše dece pružiće Vam pedijatri sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom od novorođenačkog do adolescentnog perioda. Licencirani homeopata pruža savete o metodama tradicionalne medicine i homeopatije.

Pored našeg stalnog lekarskog tima po dogovoru se mogu obavljati subspecijalistički pregledi iz različitih oblasti medicine.

Pitajte pedijatra
RADNO VREME
9 - 18 h radnim danima
9 - 16 h subotom
hitni slučajevi po pozivu na tel. 063/ 815-2192

Ordinacija na YouTube

 
 
  Aktuelno  
  - Male boginje (Morbili)  
  - Šarlah  
  - Zablude o zapaljenju slepog creva  
- Vakcinacija protiv HPV (Humanog papiloma virusa)  
  - Nedostatak hormona rasta kod dece  
  - Bolest ruku, stopala i usta  
  - Ovčije boginje (Varicella)  
  - Upotreba psihoaktivnih supstanci kod adolescenata

Pedijatrijska ordinacija Dr Šarac predstavila se na nedavno održanom Sajmu medicinskog turizma u Novom Sadu.

vidi galeriju

https://medicinskiturizam.org/

 
 
- Maligme bolesti kod dece
15.FEBRUAR DAN DECE OBOLELE OD RAKA

Tema kampanje je: „Bolje preživljavanje je dostižno“. Trogodišnja kampanja (2021-2023. g) koristi univerzalnu sliku šarenih otisaka dečijih ruku da predstavi stope preživljavanja dece obolele od raka na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Ključne činjenice o raku u detinjstvu

 • Rak je vodeći uzrok smrti kod dece i adolescenata širom sveta. Kod približno 400.000 dece starosti od 0 do 19 godina, svake godine, širom sveta se dijagnostikuje rak.
 • Najčešće kategorije karcinoma kod dece uključuju rak krvi (leukemija i limfom), tumore mozga i čvrste tumore, poput neuroblastoma i Vilmsovog tumora.
 • U visoko-razvijenim zemljama više od 80% dece obolele od raka preživljava, ali u mnogim zemljama sa niskim i srednjim prihodima preživljava samo oko 20%.
 • Čak i u visoko-razvijenim zemljama, rak deteta predstavlja vodeći uzrok smrti dece i dugotrajnog morbiditeta kod preživelih.
 • Poreklo raka kod dece je uglavnom nepoznato, nije povezano sa načinom života i ne može se sprečiti ili rano otkriti skriningom.
 • Poboljšanje ishoda kod dece obolele od raka zahteva ranu i tačnu dijagnozu, praćenu efikasnim lečenjem.
 • Većina karcinoma u detinjstvu može se izlečiti kombinacijom hemoterapije i drugih tretmana, uključujući hirurgiju i radioterapiju. Lečenje raka kod dece može biti isplativo u svim zemljama, bez obzira na razvijenost.
 • Smrti koje se mogu izbeći od karcinoma u detinjstvu u slabo- i srednje- razvijenim zemljama nastaju usled nedostatka dijagnoze, pogrešne dijagnoze ili zakasnele dijagnoze, prepreka u pristupu nezi, napuštanja lečenja, smrti od toksičnosti i veće stope recidiva (bolest se ponavlja).
 • U okruženjima sa višim prihodima, nedostatak terapijskih inovacija ključna je prepreka i razlog za stagniranje preživljavanja u teško lečivim malignim bolestima.
 • Sistemi podataka o raku kod dece, poput registara pacijenata, zajedno sa održivim ulaganjima u zdravstvene sisteme i infrastrukturu za blagovremenu dijagnozu i lečenje, potrebni su za kontinuirano unapređenje kvaliteta nege i za informisanje o političkim odlukama.
  više informacija...

31.januar - Nacionalni dan bez duvanskog dima
I ove godine u Srbiji se pod sloganom: „SVAKA CIGARETA SMETA” obeležava 31. januar, Nacionalni dan bez duvana. Pored ukazivanja na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, posebno se naglašava značaj prestanka pušenja što je i tema ovogodišnje kampanje.
Posledice upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu .vidi...

 
- Za više informacija vidi na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine Racionalna upotreba antibiotika
 
       

 

 

\

Za Android uređaje

Za Apple uređaje

Mobilna aplikacija „Flasterko - povrede dece od A do Š“

Stručni tim Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kreirao je mobilnu aplikaciju „Flasterko- povrede dece od A do Š“ namenjenu roditeljima, starateljima i svima onima koji brinu o deci i njihovoj bezbednosti.

Aplikacija je kreirana sa ciljem da pruži osnovne informacije o povredama kod dece i drugim posledicama izazvanim uticajima spoljašnje sredine - o tome kako ih sprečiti, ali i kako reagovati, odnosno šta preduzeti ukoliko povreda nastane.

Sadržaj aplikacije je struktuiran prema vrstama povreda: od padova, utapanja, istegnuća, uganuća, iščašenja, opekotina, uboda insekata i ujeda životinja, trovanja, gušenja, krvarenja itd., do povreda u saobraćaju. Svaka tema podeljena je na celinu koja se odnosi na preporučene aktivnosti kako bi se smanjio rizik od povrede, i na celinu koja se odnosi na reagovanje i pružanje prve pomoći ukoliko do povrede dođe.

Svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti aplikaciju sa: Play store-a i sa App store-a.

 
 

 

   
 
 

PRIJATELJI I SARADNICI

   
 
 
PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Naša ordinacija ima ugovore sa osiguravajućim kompanijama: Generali, Wiener, Uniqa, Triglav i DDOR osiguranje.
Pacijent koji ima zdravstveno osiguranje ovih kompanija ne plaća pregled, nego ordinacija refundira troškove lečenja od osiguravajućih kompanija.
 
 
PREPORUKA
- Infektivna mononukleoza
- Bolest mačijeg ogreba
- Vakcine protiv COVID-19
- Opšte mere prevencije COVID-19
- Kalendar vakcinacije za 2022. godinu
- Dehidracija i rehidracija dece
- Značaj vakcinacije protiv zaraznih bolesti

Specijalistička pedijatrijska ordinacija
"Dr Šarac"

tel: +38121545202
mob: +381638152192, 0631055562
Stevana Musića 17 pr.br 2
21000 Novi Sad

Facebook   YouTube
SAVETI
- Vakcinacija
- Ishrana
- Beba
- Dete
- Dečije bolesti
- Porodica
- Homeopatija

Copyright  © 2013 - 2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac