Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 
 

Klopke za roditelje

 
 

Klopke za roditelje jesu neke ideje i stavovi koje imamo i primenjujemo prilikom vaspitavanja naših mališana, o kojima često ne razmišljamo i koje ne analiziramo, a mogu nas odvesti na stranputicu u procesu vaspitavanja

 

Naša namera je, praktično, uvek dobra, ali rezultat, odnosno vaspitni efekat koji postižemo kod deteta, nije.

Često su klopke odraz onoga što smo usvojili u prvoj porodici, od svojih roditelja, bilo da postupamo slično kao oni, bilo da želimo da budemo drugačiji, pa postupamo suprotno od njih. Pored toga, često usvajamo i stavove koji dolaze iz okoline - od prijatelja, iz članaka u novinama ili iz knjiga. Neke od tih stavova primenjujemo kratko, a neke sve vreme roditeljstva. Jedan od najvećih problema u vaspitavanju jeste to što dugo možemo praviti greške, odnosno biti u klopci za roditelje, a da to uopšte i ne znamo.

Klopkama se treba baviti zato što ćete razmišljajući o njima i menjajući svoje ponašanje i stavove biti bolji roditelj.

NE NAVIKAVAJ GA NA RUKE

Varijante

 • Dete samo hoće da ga nosimo.

 • Znaju oni (bebe) sve... Teško tebi ako ga razmaziš!

Primer

Tanja je stara pet dana i tek su je doneli iz porodilišta. Kada plače, mama želi da je uzme, ali se njen suprug protivi: „Ne uzimaj  je! Navići će se na ruke, pa će se razmaziti!"

Namera

 • Ne želite da razmazite bebu.

 • Želite da je naučite da spava sama u svom krevetiću.

 • Želite da dete bude samostalno i sigurno u sebe, a ne preterano vezano za vas.

Činjenice

Zašto se beba najčešće smiri kada je uzmete? Zato što je potreba za dodirom i maženjem jednako važna kao i potreba za hranjenjem. Potreba za bliskošću, koja se ostvaruje kada privijete bebu uz sebe, fiziološki je vašoj bebi podjednako važna kao i potreba za hranjenjem. Bebe kojima se maženje, nošenje i dodirivanje značajno uskraćuju mogu slabije napredovati, a mogu se čak i razboleti.

U emocionalnom pogledu maženje i nošenje bebe neophodno je i nosi veoma važnu poruku: „Volim te i tu sam za tebe!" Ukoliko mališan takvu poruku od vas redovno prima od najranijeg uzrasta, učinili ste izuzetno važnu stvar za njegov emocionalni razvoj i u velikoj meri ga „vakcinisali" protiv emocionalnih problema i poremećaja u ponašanju koji se mogu javiti kasnije.

Da li sam u klopci

Ako bebu tretirate kao vruć krompir, odbijajući da je nosite, ako izbegavate grljenje i ljubljenje vašeg mališana - ONDA VI JESTE U KLOPCI.

Ponašanje deteta

Dok je beba - javlja se plačljivo, kenjkavo ponašanje. Kod dece starije od dve-tri godine mogu se javiti: nesigurnost u odnosu s drugom decom, naglašeno stidljivo ponašanje u odnosu sa odraslima, napetost; dete bi kasnije moglo da postane nesigurno u novim situacijama i prilično vezano za vas.

Mogući ishodi

 • Nesigurnost u socijalnim situacijama, u odnosima sa vršnjacima i odraslima.

 • Nesigurnost i teže nadvladavanje novih i zahtevnijih situacija, kao što su polazak u vrtić, u školu, promena sredine.

 • U ranijem detinjstvu: teško odvajanje od vas; kasnije, tokom puberteta i adolescencije: distanciranost od vas, oskudnija komunikacija, nedostatak bliskosti.

 • Slabija kritičnost u prihvatanju osoba iz okoline, te sklonost ka upadanju u problematično društvo ili nezadovoljavajuće veze;

Izlazak iz klopke

 • Nosite bebu, mazite je, pričajte joj, pevajte.

 • Ne ustežite se da bebu umirite time što ćete je uzeti, držati u naručju i govoriti joj nešto što će je umiriti. Kada je dete uznemireno, uplašeno ili ga nešto boli, vaš zagrljaj biće mu najbolja terapija.

 • Kada je detetu teško, bilo da je palo i udarilo se, bilo da ima neki problem, pored razgovora i/ili tešenja, pružite mu i fizičku utehu - zagrljaj i poljubac.

 • Ne dozvolite da vam beba zaspi i spava na rukama. Tako se stiču loše navike uspavljivanja. Pospanu ali budnu bebu spustite u krevetić.

 • Zagrlite i poljubite svoje dete, bez obzira na to kog je uzrasta i bez posebnog razloga, povremeno, a još bolje - redovno!

 • Ne bojte se da ćete maženjem, grljenjem i ljubljenjem razmaziti dete. Ovde važi pravilo da od viška glava ne boli!

Preuzeto iz knjige Klopka za roditelje, autora Nevene Lovrnčević u izdanju Kreativnog centra


 
   
Copyright  © 2013. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac