home  
 
 
 
  Ovčije boginje - Varicella (eng. Chickenpox)  
 


Ovče boginje su jedna od najčešćih infektivnih bolesti detinjstva. To je visoko kontagiozna (zarazna) bolest i spada u grupu osipnih bolesti.


IZAZIVAČ
: Virus Varicella Zoster

EPIDEMIOLOGIJA: Varicella se prenosi kapljičnim putem. Rezervoar virusa u prirodi je čovek, a izvor infekcije je nazofaringealni sekret obolele osobe na kraju inkubacije i za vreme akutne faze bolesti. To je bolest ranog dečijeg, predškolskg i školskog uzrasta, ali oboljevaju i odrasle osobe. Ima sezonski karakter sa maksimumom oboljevanja u sezoni jesen-zima-proleće.

INKUBACIJA: Traje oko 3 nedelje . Inkubacioni period protiče bez simptoma , u poslednjoj trećini je zarazan.

KLINIČKA SLIKA: Početni, kataralni stadijum traje 1-2 dana i karakteriše se blagim porastom temperature, lakom kijavicom i kašaljem i drugim simptomima infekcije gornjih disajnih puteva. Postepeno prelazi u osipni stadijum kada raste temperatura i pojacavaju se prethodno navedeni simptomi, a na koži se javlja ospa.
Ospa kod varicele prolazi kroz nekoliko stadijuma (makula, papula, vezikula i krusta). Svaki od ovih stadijuma traje kratko .
* Ospa kod varicele je polimorfna, što znaci da se u istom momentu na koži mogu videti osipne promene u različitim stadijumima evolucije.
* Javlja se na različitim delovima tela istovremeno.
* Izbija u naletima. Razmak između naleta je 10-30 sati.Svaki sledeći nalet je blaži.
* Ospa je pojedinačna. Koža između promena nije izmenjena.
* Ospa je najgušća na trupu i praćena je svrabom.
Sve promene se odigravaju na površini kože, ne prodiru u dublje slojeve kože i zbog toga ne ostavljaju ožiljak. Ukoliko se vezikule inficiraju, doči će do zahvatanja dubljih slojeva i u tom slučaju po otpadanju kruste ostaje ožiljak.
Mogu da se jave promene i na sluzokoži (enantem). Nakon prskanja vezikula ostaju defekti na sluzokoži najčešće tvrdog i mekog nepca, krajnicima, gingivama. Defekti su bolni, dovode do otežanog gutanja i pojačanog lučenja pljuvačke.
Padom temperature i povalčenjem promena i simptoma počinje stadijum rekonvalescencije ili oporavka koji traje 6-8 dana.


TRAJANJE BOLESTI: Bolest uglavnom traje oko dve nedelje. U prvoj nedelji dete ima 2-3 naleta izbijanja ospe po koži celog tela, poglavini i sluzokožama. Ne izbijaju po dlanovima i tabanima. Svaki nalet može biti praćen skokom temperature. Zatim sledi faza sasušivanja, stvaranja krusta i otpadanja krusta.

LEČENJE:  Iako postoji lek protiv virusa izazivača ovčih boginja, on se retko daje, i to samo kod dece koja imaju neuobičajeno agresivnu formu bolesti ili imaju urođeni ili stečeni deficit imuniteta . Bolest je najčešće bezazlena. Lečenje se svodi na obaranje temperautre, hidraciju i toaletu kože uz primenu praha sa anestezinom radi smanjenja svraba. Deca smeju i treba da se kupaju i ne treba ih pretopljavati (brojne su predrasude vezane za ovče boginje od preporuka da se dete utopli ''da boginje izađu spolja'' do zabrane kupanja itd. (vidi temu Zablude o variceli )

INFEKTIVNOST: deca su zarazna 2-3 dana pre izbijanja osipa i tokom stadijuma vodenih plikčića. Kad se stvore kraste više nisu zarazna.
IMUNITET: ovče boginje ostavljaju dugotrajni imunitet.

VAKCINA:
 postoji vakcina protiv ove bolesti (VARILIX). Registrovana je u Srbiji. Savetuje se majkama koje planiraju trudnoću, a imaju dete koje pohađa vrtić ili starije a koje još uvek nije preležalo ovče boginje.
Vakcinacija dece ovom vakcinom sprovodi se na zahtev roditelja i za sada nije u obaveznom programu imunizacije za Srbiju.Slične teme: Zablude o variceli , Varicela i vakcina


 
  - Izvor: Akutne infektivne bolesti - E.Dimić, J.Jovanović


 
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac