home  
Nazad  
 
   
 
 

Pasivno pušenje

 

Šta je pasivno pušenje ?

Pasivno pušenje je udisanje dima koji potiče od tuđih cigareta . Dim koji je izdahnut od strane pušača se zove mejnstrim dim. Dim od zapaljenog kraja cigarete naziva sidestream dim . Duvanski dim u okruženju  je kombinacija mejnstrim i sidestream dima. Roditeljsko pušenje je najčesći izvor izloženosti dece duvanskom dimu .

Sidestream dim teži da ostane u sobi duže i sadrži mnogo kancerogenih materija, više nego mainstream dim.  Ako se provodi veći deo dana u zatvorenom prostoru, u kome se puši, veći je i rizik od štetnog uticaja duvanskog dima, ali taj rizik se može sprečiti. Deca su posebno u opasnosti od štetnih efekata pasivnog pušenja .

Šta je zdravstveni rizik za nerođene bebe ?

Pušenje u toku trudnoće štetno utiče na razvoj bebe . Kada je trudnica izložena duvanskom dimu, štetne materije se apsorbuju u krvotok majke i mogu proći kroz placentu te tako utiču i na njeno nerođeno dete. Placenta ne filtrira mnoge štetne supstance iz duvanskog dima. Pušenje u trudnoći smanjuje protok krvi kroz placentu , što moze da smanji količinu kiseonika i hranljivih materija koje beba prima. Izloženost duvanskom dimu u toku trudnoće može značajno povećati rizik od pobačaja, mrtvorođenja deteta, prevremenog porođaja, niske porođajne težine, malformacija u detinjstvu i sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Pušenje u toku trudnoće  takođe ima i štetne efekte na razvoj pluća i imunološkog  sistema što dovodi do smanjene funkcije pluća po rođenju i povećanja alergijskih i astmatičnih odgovora u detinjstvu .

Šta je zdravstveni rizik za decu ?

Deca izložena duvanskom dimu imaju veće šanse da razviju niz bolesti, uključujući infekcije srednjeg uha, krup, bronhitis, upale pluća, bronhiolitis i astme u odnosu na decu koja žive u sredini bez duvanskog dima. Poremećaj u učenju, sporiji rast i promene u ponašanju mogu biti takođe povezane sa izlaganjem dece duvanskom dimu.
Jedan od najčešćih uzroka hroničnog kašlja kod dece je izloženost duvanskom dimu i pasivno pušenje.
I astma i respiratorne infekcije ( koje karakterise zviždanje, kratak dah , kašlj i iskašljavanje ) su češće zastupljeni kod dece čiji roditelji puše. Deca čiji roditelji puše imaju oko dva puta veće šanse da razviju simptome astme pre nego što napune pet godina. Dakle duvanski dim izaziva napade astme i čini da astma deteta bude teža nego sto bi inače bila . Mnogi faktori sredine doprinos pojavi astme, pasivno pušenje je jedan od njih, ali to je faktor koji možete da izbegnete .

Koji su glavni izvori duvanskog dima za decu ?

Roditelji , porodica i prijatelji koji puše u zatvorenim prostorima kao sto su : automobili i kuće su glavni izvor duvanskog dima za decu . Štetni efekti na decu povećaju se sa brojem članova domaćinstva koji puše . U nekim zemljama uvedene su visoke kazne ako neko od odraslih puši u kolima sa detetom do 16 godina.

Šta mozete da uradite da zaštitite svoje dete ?

Odvikavanje od pušenja je krajnji cilj za roditelje i staratelje male dece , ali i drugi pristupi mogu da budu značajni. Roditelji i drugi članovi domaćinstva mogu da odaberu da ne puše u kolima ili kod kuće , ili bilo kom drugom zatvorenom prostoru gde deca provode vreme . Prilikom posete prijateljima ili kada ostavljate  svoje dete kod drugog lica, razmislite da li je okruženje bez duvanskog dima i podstaknite prijatelje i porodicu koji puše da treba da  ne puše oko dece ako je to moguće .

Trazi pomoć od ljudi iskusnih u problemima odvikavanja od pušenja ( savetnici , lekari ili psiholozi i dr. ) . Ovo je naročito vazno za žene koje su trudne ili planiraju trudnoću.

Deca iz porodica u kojima se puši imaju veće šanse da postanu i sami pušači, nego ona čiji roditelji ostave pušenje ili nikad nisu ni pušili.

Budite pozitivan uzor deci .

Svako dete ima pravo da odraste u okruženju bez duvanskog dima!

- izvor: ASH Research Report: Secondhand Smoke: the impact on children

 

31.januar Nacionalni dan bez duvanskog dima
I ove godine u Srbiji obeleđava se pod sloganom: „SVAKA CIGARETA SMETA”

Posledice upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu:
Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja. 
Duvanski dim sadrži više od 7000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.
Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.
Mere kontrole duvana koje su implementirane u svetu u različitom obimu dovele su do smanjenja učestalosti korišćenja cigareta među odraslima i adolescentima. Međutim, u prethodnoj deceniji, u svetu i u Srbiji je u porastu upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda koji ranije nisu bili na tržištu ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe kao što je to u slučaju nargila.

U Srbiji je upotreba duvana već dugi niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, što potvrđuju i rezultati Istraživanja iz 2019. godine.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.


Mere kontrole duvana koje su implementirane u svetu u različitom obimu dovele su do smanjenja učestalosti korišćenja cigareta među odraslima i adolescentima. Međutim, u prethodnoj deceniji, u svetu i u Srbiji je u porastu upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda koji ranije nisu bili na tržištu ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe kao što je to u slučaju nargila.
Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019. skoro svaki peti (17,7%) učenik prvih razreda srednjih škola je bar jednom tokom života probao elektronske cigarete. Učenici navode različite motive za probanje elektronskih cigareta. Najveći procenat (72,3%) učenika prvih razreda srednjih škola koji su probali elektronsku cigaretu su to uradili iz radoznalosti (72,0 % dečaci i 72,6% devojčice). Pored toga, podaci pokazuju da među učenicima koji su probali elektronsku cigaretu samo 18,2% učenika misli da je tečnost za elektronsku cigaretu koju su prvi put koristili sadržala nikotin.

Kao i u mnogim drugim zemljama, u Srbiji su se prethodnih godina na tržištu pojavili zagrevani duvanski proizvodi (HTPs – Heated Tobacco Products). Kod ovih proizvoda duvan se zagreva na nižoj temperaturi u poređenju sa pušenjem cigareta, čime se stvara aerosol koji sadrži različite supstance. Radi se o proizvodima koji sadrže nikotin i koji kod mladih koji nikada nisu koristili druge duvanske proizvode može dovesti do stvaranja zavisnosti i prelaska na druge duvanske proizvode. Zbog činjenice da su ovi proizvodi novi na tržištu, nema dovoljno podataka o dugoročnim efektima njihovog korišćenja. U Srbiji je ove proizvode ikada tokom života koristilo 7,0% učenika prvih razreda srednjih škola. Stoga se u okviru Nacionalnog dana bez duvana naglašava da upotreba svih proizvoda koji sadrže nikotin izaziva zavisnost, a da su mladi posebno osetljivi na njegovo dejstvo.

Posebno osetljiva populacija su mladi. Rano otpočinjanje pušenja povezano je sa intenzivnijim pušenjem u odrasloj dobi i češćom pojavom zdravstvenih problema povezanih sa pušenjem i  brojnim hroničnim nezaraznim oboljenjima tokom života. Ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline.

 
- Za više informacija vidi na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine  
  - Elektronske cigarete: korist ili rizik po zdravlje  
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac