Piramida ishrane za decu    
   
 

Piramida ishrane za malu decu dizajnirana je kao generalni vodič kroz dnevnu ishranu. Glavni naglasak je na pet grupa namirnica od kojih je svaka važna za optimalno rastenje. Nova piramida ishrane za decu pruža roditeljima mogućnost da izaberu odgovarajuću hranu i da ponude zdrav način ishrane svojoj deci.

Duga sa obojenim vertikalnim trakama predstavlja pet grupa namirnica plus masti i ulja. To znači da je neophodno da detetu ponudite svakodnevno hranu svih boja piramide. Naravno, mališan treba da jede manje jedne vrste hrane, a više druge. Na primer grupa meso i ulja su tanje od drugih, što znači da su namirnice iz ove grupe potrebne u manjoj količini nego voće, porće, žitarice i mlečni proizvodi. Osim toga, trake su šire u osnovi a sužavaju se prema vrhu što pokazuje da nije svaka hrana jednako zastupljena u okviru jedne grupe.

Najvažnije kod piramide ishrane je što ukazuje da je ono što dete jede isto toliko važno kao i koliko jede. Pet serviranja hleba nije isto što i dva serviranja hleba, jedan protein, jedno voće i jedno povrće.

Adaptacija u odnosu na piramidu ishrane odraslih bila je neophodna jer deca imaju jedinstvene nutritivne navike i potrebe i mnoga mala deca ne hrane se zdravo. Takođe, rana nutritivna iskustva ključna su za sklonosti i navike u ishrani tokom kasnijeg života.

Piramida ishrane za malu decu objašnjava šta treba da jedu mala deca, uz poštovanje veličine serviranja.

Piramida ishrane za malu decu razlikuje se u nekoliko aspekata od originalne piramide ishrane za odrasle, da bi se lakše koristila. Prvo, pojednostavljena je sužavanjem grupa manirnica i uzimanjem pojedinačnih namirnica u grupama. Deci od dve i tri godine potrebna je ista vrsta hrane kao i četvorogodišnjaku ili šestogodišnjaku, ali potrebno im je manje kalorija. Ponudite im manju količinu ( 2/3 porcije).

Piramida ishrane za decu od 2 -6 godina

Žitarice 6 serviranja
(1 serviranje: 1 parče hleba, 1 šolje paste ili kuvanog pirinča, 30g suvih žitarica)

Povrće 3 serviranja
(1 serviranje: 1 šolje svežeg isitnjenog povrća, 1 šolja lisnatog)

Voće 2 serviranja
(1 serviranje: 1 srednja voćka ili kriška lubenice ili dinje, 20 zrna grožđa, 3 šlljive,3 šolje voćnog soka, 1 šolje konzervisanog voća ili 1 šolje suvog

Mleko i mlečni proizvodi 2 serviranja dnevno
(1 serviranje: 1 šolja mleka ili jogurta ili 60g sira)

Meso 2 serviranja dnevno
(1 serviranje:60 -90g kuvanog mesa, živine, ribe, 1 šolje kuvanog pasulja, 1 jaje)

- Izvor "Od prvog obroka do školske užine" Dr Komnenovic

 
 
 
 
Copyright  © 2013-2023.. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac