home  
Nazad  
 
 
 

Bakterijske crevne infekcije

 
 

Leto jeste vreme infekcija, a prolivi su veoma čest “kvaritelj” letovanja. Iako su virusi najčešći prouzrokovači proliva kod dece, aktuelna situacija posle poplava naprosto nameće priču o bakterijskim infekcijama digestivnog trakta kod dece.

Svedoci smo da se (nažalost) često javljaju “miniepidemije” koje izazivaju bakterije iz porodice Salmonela, ali je mnogo drugih potencijalnih bakterijskih uzročnika infekcija creva (Escherichia, Capmpylobacter, Shigella…).

Nećemo ih pojedinačno obrađivati, iako imaju specifičnosti, već sledi opšta priča o bakterijskim infekcijama infekijama creva kod dece.

 • Kakva je veza poplava i crevnih bakterijskih infekcija

Poplave su ostavile pustoš u mnogim mestima, a jedan od najopasnijih problema su izlivanja fekalnih materija koje se mešaju sa vodom koja je stigla iz reka. Kanalizacione cevi su oštećene u poplavama, kolektori razvaljeni pa je put fekalijama otvoren. Zato je ta voda PREPUNA crevnih bakterija (ali i virusa, a neretko i parazita) i zaraze su zaista moguće.

 • Kako izbeći infekcije crevnim bakterijama u poplavljenim područjima

Zato je važno APSOLUTNO izbegavati kontakt sa zagađenom vodom, ali i SVE namirnice koje rastu na poplavljenom području, ili su došle u kontakt sa poplavljenom vodom se MORAJU uništiti jer nisu za upotrebu, pa čak ni za ishranu životinja!

Poštovanje naloženih higijenskih mera (od strane odgovornih državnih organa) je neophodno da bi se izbegle potencijalno opasne epidemije.

 • Kako se još mogu “zaraditi” crevne bakterije

Infekcije crevnim bakterijama se dešavaju i kad nema elementarnih nepogoda!

One se, nažalost, mogu naći u svim vrstama hrane – mesu i mesnim prerađevinama, mleku i mlečnim proizvodima, ali na voću i povrću. Kada se ne poštuju striktni higijenski principi pripreme i distribucije hrane u kolektivnima – eto infekcija!  Zato smo svedoci povremenih epidemija crevnih bakterijskih infekcija po vrtićima i školama – velika je sramota da se to dešava u 21. veku!

Dete se može zaraziti crevnim bakterijama i prljavim rukama, ali i direktno od bolesnog deteta. Zagađena voda (važi i za vodu koja NEMA veze sa poplavama), pogotovo bunarska, ili iz neproverenih izvora, može biti uzrok veoma teških proliva. Nisu retke manje epidemije, ali se one češće javljaju u prigradskim i nehigijenskim naseljima.

 • Zašto su crevne bakterije opasne za decu

Zato što mogu izazvati veoma opasne crevne infekcije!

Crevne bakterije oštećuju creva na više načina, direktnim razaranjem crevne sluznice, ali mogu stvarati toksine (veoma štetne materije) koji brzo oštećuju creva.

 • Kako posumnjati da dete ima bakterijsku infekciju creva

Proliv (dijareja) je osnovni pokazatelj infekcije creva. Naravno, može se javiti i povraćanje, a neretko i povišena telesna temperatura.

Kada su bakterije uzrok proliva, deca obično imaju veoma česte, prolivaste – vodenaste stolice, veoma neprijatnog mirisa, koje nekada mogu imati i tragove sveže krvi.

Ako je dete mlađeg uzrasta skoro uvek se javlja i visoka temperatura, veoma loš apetit, muka i ponavljano povraćanje. Kod beba i male dece se češće javljaju tragovi krvi u stolici.

Veća deca mogu proći i bez visoke temperature problema, ali se mogu javiti neprijatni bolovi u trbuhu.

Ono što se izuzetno često javlja, bez obzira na uzrast, deca su neraspoložena, gube svakodnevnu živost, a apetita praktično nema.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Posle pregleda pedijatar brzo posumnja na bakterijsku infekciju creva, pa se uradimikrobiološki pregled stolice – koprokultura. Tako se otkrije tačan uzrok infekcije, pa je i plan lečenja jasniji.

Kod dece koja imaju veoma visoku temperaturu se obično uradi i krvna slika, kao i parametri koji pokazuju stepen infekcije (CRP).

 • Kako se dete leči

Većina dece se leči uobičajenim merama borbe protiv infekcija: nadoknada tečnosti (oralna rehidracija) i lagana hrana (dijeta).

Oralna rehidracija

Gubitak telesne tečnosti i sastojaka koji se u njoj nalaze može značajno da ugrozi zdravlje deteta, a nagli gubitak velike količine telesne vode može čak da ugrozi i život. To se, srećom, izuzetno veoma retko dešava, a ako se na vreme počne adekvatna nadoknada tečnosti, opasnosti nema.

Najprirodniji način nadoknade izgubljene vode je na usta (zato se i zove oralna rehidracija)

Detetu se daje tečnost po proncipu često po malo. Dete treba da sedi, ili da bude u polusedećem položaju. U tom položaju treba da bude SVE vreme dok se sprovodi nadoknada tečnosti. Tečnost se najbolje nadoknađuje “specijalizovanim” rastvorima koji u sebi sadrže sve što detetu nedostaje (elektroliti, minerali, šećer…). Povremeno se može dati i voda (najbolje flaširana) ili ohlađen čaj.

Drugi stub borbe protiv crevnih infekcija je adekvatna dijetalna ishrana, koja se stručno zoveantidijaroična ishrana. Podrazumeva laganu, termički dobro obrađenu hranu (koja se  veoma lako vari). U nju spadaju bareni pirinač i kuvana šargarepa, sa malo barenog krompira, uz dodatak soli. Prvih dan-dva, dijeta mora da bude striktna. Sa postepenim smanjivanjem broja i količine prolivastih stolica, treba postepeno normalizovati ishranu. Kuvano belo pileće meso ili teletina u supi su najbolji način da se napravi iskorak ka “normalnijem” obroku.

Treba izbegavati hranu koja sadrži veću količinu ugljenih hidrata (slatkiši, hleb, testenine) – jer šećer “izvlači” vodu iz crevnog zida i tako razređuje i onako retku stolicu.

 • Treba li davati antibiotike

Najveći broj crevnih bakterija kod dece ne zahteva terapiju antibiotikom. Razlog je jednostavan: deca, koja su inače zdrava, uz pomoć odbrambenog (imunološkog) sistema savladaju većinu crevnih bakterija i bez antibiotika.

Sa druge strane, nepotrebno davanje antibiotika širokog spektra dovodi do uništenja korisnih baterija koje normalno žive u crevima, a koje su veoma važne za funkciju creva.

Zvuči neverovatno, ali bespotrebno davanje antibiotika čak može pomoći dužem “ostanku” bakterija u crevima. Primer je Salmonela (jedna od potencijalno najopasnijih crevnih bakterija) koja se duže eliminiše iz organizma kad se nepotrebno leči antibioticima.

 • Kad je zaista potrebna antibiotska terapija

Naravno, postoje situacije kada crevne bakterije treba žestoko »udariti« antibiotikom:

–   To je slučaj kod malih beba (u prvim mesecima života), koja se po pravilu leče u bolničkim uslovima.

–   Kod dece kod kojih je imunološki sistem oštećen zbog neke hronične bolesti, posle operacija, ili zbog davanja lekova koji slabe imunitet (imunosupresivna terapija).

–   Kod manjeg broja, inače zdrave dece, postoje opasne vrste bakterija mogu izazvati teške crevne infekcije koje prati visoka temperatura i veoma teško stanje deteta (ne mogu na noge, bezvoljna su, nezainterosavana, često kenjkava pa pospana) i tada po pravilu bolest ne prestaje spontano već je potrebna odgovarajuća antibiotska terapija.

–   Kod dece sa teškom dehidracijom (velikim gubitkom tečnosti koja traže bolničko lečenje) ako se posle nadoknade tečnosti infuzijom (intravenska rehidracija) ne popravi stanje deteta obično se daje antibiotik.

–   Jedan mali broj bakterija – kad se otkriju u koprokulturi (mikrobiološki pregled stolice) treba lečiti antibiotikom, ali je to u isključivoj nadležnosti lekara

 • Da li bakterijska infekcija creva ima veze sa alergijom na hranu

Kod dece koja imaju sklonost ka alergijama infekcije creva MOGU izazvati alergijske reakcije. Naime, kada bakterija (ovo važi i za virus) ošteti crevnu barijeru ona postaje “propustljiva” i za potencijalne alergene, pa je moguć nastanak alergija.

Zato je važno,kod mališana sklonih alergijama, ne žuriti sa davanjem hrane koja ima alergijski potencijal (čokolada, orašasti plodovi…)

 • Treba li dati probiotike

DA!

Probiotske bakterije imaju brojne korisne efekte na zdravlje, a pomoć u borbi sa crevnim infekcijama je jedan od najvažnijih.

Probiotici su “pojačivači” crevnog imuniteta, ali i direktno pomažu u eliminaciji uzročnika infekcije. Probiotske – dobre bakterije mogu da “nadvladaju” loše bakterije – prouzrokovače infekcije sreva.

–   Kada početi sa probiotikom

Što pre!

Probiotskim (dobrim i korisnim) bakterijama treba vreme da se razmnože u crevima pa terapiju treba započeti čim krene da se »kuva« u crevima.

–   Ako dete ipak dobije antibiotsku terapiju, da li i tada davati probiotik

OBAVEZNO!

Tada postoji još jedan razlog ZA probiotku terapiju. Naime, antibiotik, koji ubija loše bakterije smanjuje broj korisnih bakterija u crevima pa to može dovesti do pogoršanja proliva!

To se takođe sprečava davanjem probiotika, ali se tada preporučuje probiotik koji posred probiotskih bakterija sadrži i probiotske gljivice (Probiotic Forte)

–   Koliko dugo treba davati probiotik

Probiotske bakterije su važne i za normalizaciju funkcije creva (varenja) pa ih treba davati nekoliko dana i posle normalizacije stolice. Tu nema striktnih pravila, ali terapija probiotikom (i kad proliv prestane) NE može da smeta – naprotiv, doprineće normalizaciji varenja ali i ojačavanju crevnog imuniteta.

- izvor: www.mojpedijatar.co.rs

 
   
Copyright  © 2013-2023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac