Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 
 

Homeopatsko lečenje

 
 

KAKO SE SPROVODI HOMEOPATSKO LEČENJE?

Homeopata daje jedno homeopatsko sredstvo u jednom trenutku, obično u obliku tablete, granula ili praška, koji treba da se rastvori u ustima, a postoje lekovi i u tečnom obliku, ili se udišu ili se nanose aplikativno putem gaze. Petnaestak minuta pre i posle uzimanja leka ne sme se ništa stavljati u usta, čak ni voda, pasta za zube koja sadrži mentu ili cigareta. Isto tako se preporučuje izbegavanje kafe, peperminta, nekih čajeva ili proizvoda koji sadrže mentol, eukaliptus, kamilicu ili kamfor, jer oni mogu da ponište (antidotiraju) delovanje homeopatskog sredstva.

Osoba koja ima tegobe treba da bude sigurna da je razumela uputstva pre nego što završi posetu kod homeopate i pristupi upotrebi homeopatskih sredstava.

Ako pacijent treba da uzima homeopatsko sredstvo u toku nekoliko sledećih dana, tada dobijenu remediju treba da čuva na hladnom i tamnom mestu, daleko od bilo čega što ima jak miris (parfemi, deterdženti, ...), izvora magnetnih zračenja, rentgen uređaja, TV ekrana ili mobilnih teelfona. Ako osoba pod homeopatskim tretmanom putuje, mora paziti da homeopatska sredstva ne prođu kroz kontrolu X zracima.

Na homeopatsko lečenje isto tako mogu da utiču i druge vrste lečenja. Ako pacijent dobije nazeb, glavobolju ili neki simptom koji ga brine, ili uznemirava, to treba da raspravi sa svojim homeopatom. Ako se dogodi da pacijent uzme druga sredstva ili na bilo koji način promeni tok započetog lečenja, sve to čini u dogovoru sa homeopatom koji će preduzeti sve mere u ovakvim situacijama.

PRIMUM NON NOCERE
("PRVENSTVENO NE NAŠKODITI")

ŠTA SE DEŠAVA KAD LEČENJE JEDNOM POČNE?

Nakon uzimanja leka pacijent može zapaziti neke promene na sebi. Neki pacijenti doživljavaju period izuzetno dobrog raspoloženja i optimizma. Ponekad izgleda kao da se stanje pogoršava za jedno kratko vreme. To je dobar znak koji znači da homeopatski lek počinje da deluje. Ponekad nazeb, osip ili neki drugi oblik stanja mogu da se pojave kao efekat "faznog čišćenja", što znači da organizam prolazi kroz stadijum čišćenja. Pored toga, mogu ponovo da se jave stara stanja, stara po nekoliko decenija, ali to se obično dešava u kratkom vremenskom periodu. Sve ovo ne treba da zbunjuje jer ova stanja će proći i ne smeju se suzbijati, jer su oni veoma važan deo procesa lečenja. Ako bilo kakva reakcija u toku lečenja uznemiri pacijenta on treba, da se što je moguće pre, posavetuje sa homeopatom za koga je važno da zna šta se dešava dok lečenje traje. Takođe mogu se voditi i beleške o svim promenama koje treba poneti na kontrolni pregled.

Kontrole se sprovode u dogovoru sa homeopatom. Prva kontrola je najčešće oko mesec dana od početka tretmana hroničnih bolesti.

KOLIKO DUGO TRAJE LEČENJE?

Dužina trajanja lečenja zavisi od vrste tegoba od kojih pacijent pati, kao i od individualnih osobina pacijenta. Nijedan homeopata ne može unapred da proceni tok lečenja dok ne sagleda, u toku dužeg vremena, kako pacijent reaguje na homeopatska sredstva koja su mu prepisana. Može da se desi da tegobe koje su se dugo razvijale ili trajale godinama, neće nestati odmah, mada brzo može doći do reakcije i delimičnog poboljšanja. Akutne tegobe mogu mnogo brže da se otklone.

Put izlečenja homeopatijom pokazuje da se simptomi kreću iz unutrašnjosti tela i idu prema spolja, tako da ako je osoba imala tegobe u respiratornom sistemu, onda će prvo nestati one a tek onda prema spolja, npr. kožne promene, koje nestaju na kraju. Pacijent mora biti strpljiv jer za njega je važno da bude izlečen od uzroka bolesti, a ne da mu se stanje samo olakša i simptomi potisnu (tzv. palijativno lečenje). Svaki slučaj je različit i ne postoje dva ista pacijenta bez obzira na ispoljavanje istih ključnih simptoma (princip individualizacije).

Ako pacijent iz bilo kog razloga želi da prekine lečenje, treba i o tome da se prethodno posavetuje sa svojim homeopatom.

izvor: Silillimum homeopatski centar (www.simillimum.edu.rs)

 
   
Copyright  © 2013. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac