Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 
 

Saveti

 
 

SAVETI O ISHRANI I NAČINU ŽIVOTA

Homeopata tokom uzimanja slučaja postavlja pitanja o ishrani i načinu života. On može preporučiti promene, naročito ako dotadašnje navike u ishrani doprinose tegobama. Za dobro zdravlje je neophodna pravilna ishrana, a to znači manje šećera, masti, alkohola i prečišćenih namirnica. Ljudi danas postaju sve više svesni prednosti hrane koja se proizvodi bez veštačkih boja, konzervansa i začina. S druge strane, ljudima sve više stoje na raspolaganju integralne i organske namirnice koje se proizvode bez herbicida, pesticida i veštačkog đubriva (organska proizvodnja). Osim toga, ambijent je sve više zagađen, izloženi smo raznim patogenim zračenjima tako da je potrebno sveukupno sagledavanje tegoba pre početka tretmana. Ambijent življenja može da bude podržavajući faktor u nastanku tegoba (npr. višedecenijski život u vlažnom podrumu pretvoren u stanište). Ponekad se uz homeopatske lekove predlaže primena suplementalnih preparata (npr. čajevi, Bahove kapi, gemoterapijski prreparati, vitamini i minerali).

O POSETAMA LEKARU

Preporučuje se da pacijent zadrži odnose sa svojim lekarom iz konvencionalne medicine. Lekar će omogućiti laboratorijske testove i rentgenske preglede, ukoliko budu potrebni. Homeopatija ima drugu filozofiju, ali ona ne isključuje saradnju sa konvencionalnom medicinom, tako da dva sistema zdravstvene zaštite mogu da pruže kompletne usluge. Zakonodavstva mnogih zemalja priznaju obe metode (alopatsku i homeopatsku metodu lečenja) pa prepuštaju pacijentu oblik lečenja pri čemu neke zemlje priznaju troškove izabrane metode lečenja u punom ili delimičnom iznosu. Kod nas je u toku usvajanje zakonskih propisa koji će regulisati ovu oblast a Zakon o lekovima već dozvoljava proizvodnju i distribuciju homeopatskih sredstva.

MOŽE LI SE PACIJENT SAM LEČITI HOMEOPATSKIM SREDSTVIMA?

Osobe koje to žele, mogu same kod kuće da upotrebljavaju neke homeopatske lekove kao prvu pomoć. Uglavnom kod posekotina, uboda, manjih opekotina i modrica, lakših fizičkih povreda gde nema otvorenih lomova i udara u lobanju, kod tegoba koje se javljaju pri putovanju (mučnine, "morska bolest" i sl.). Za dalje informacije treba da se obrati homeopati.

U zemljama sa razvijenom homeopatskom praksom, u jednoj apoteci mogu se naći i alopatski i homeopatski lekovi. Kod nas postoje apoteke gde se mogu naći lekovi koji se prave po homeopatskoj farmaceutskoj proceduri. Kućni kompleti prve pomoći mogu se nabavljati po narudžbini u inostranstvu a sda vež i u Srbiji. Homeopate imaju svoje kanale preko kojih nabavljaju sertifikovane homeopatske lekove ili ih sami prave. Lekovi se daju kao sastavni deo tretmana bez posebne naplate. Ukoliko neko želi sam da se leči onda se lekovi posebno naplaćuju prema cenovniku apoteke i značajno su jeftiniji nego lekovi konvencionalne medicine

Postoji obimna literatura o homeopatiji. Postoje knjige koje su prevedene na južnoslovenske jezike. Sve više se prevode one koje su napisali vodeće svetske homeopate.

ŠTA TREBA DA ZNATE O HOMEOPATAMA?

Homeopate u Srbiji su registrovani ili pri Srpksom lekarskom druptvu ili pri Udruženju za klasičnu homeopatiju "Haneman" u Novom Sadu. Oni obavljaju svoju praksu prema etičkom kodeksu, koji garantuje potpunu diskreciju podataka o pacijentu i stručnost.

Sve homeopate su prošle najstrože akademsko školovanje za klasičnu homeopatiju i kliničku procenu. U Srbiji ima nekoliko edukativnih centara, a jedan od njih je i Udruženje sa širenje i unapređenje klasične homeopatije "Simillimum" iz Beograda.

Homeopate često samoinicijativno posećuju domaće i međunarodne seminare gde se konsultuju sa vodećim svetskim homeopatama i stiču nova znanja.

Izuzetno je važno da pacijent bude zadovoljan načinom rada i profesionalnim pristupom odabranog homeopate. Homeopate imaju etičku obavezu da ne sprovode tretmane određenih bolesti koje nisu za homeopatsko lečenje i oni moraju o tome obavestiti osobu koja im se obratila za pomoć te je uputiti kod lekara. Postoji nomenklatura zabranjenih tretmana usaglašena sa konvencionalnom medicinom i pravnim propisima zemlje.

Ukoliko pacijent iz nekog razloga nije zadovoljan, treba na razuman način o tome da razgovara sa svojim homeopatom. Bolje rečeno, pacijent ima pravo na iskazivanje sopstvene volje odnosno sopstveni izbor homeopate.

 

izvor: Silillimum homeopatski centar (www.simillimum.edu.rs)

 
   
Copyright  © 2013. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac