Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
 
 

Koje bolesti leči homeopatija

 
 
Mnoga oboljenja iz različitih medicinskih domena mogu  da se leče homeopatski. Na prvom mestu to su psihosomatska oboljenja (psihosomatsko oboljenje: oboljenje koje je prouzrokovano prevashodno psihičkim poremećajima koji su se odrazili na funkcionisanje organa sa mogućnošću kasnijeg organskog oštećenja) kod kojih konvencionalna terapija često ima ograničen efekat a pacijentu  (i lekaru) predstavljaju veliki problem. Takođe, mnoga oboljenja organa za disanje,  organa za varenje, reumatska oboljenja, kardiovaskularna (ugl. oboljenja iz svih grana interne medicine),određene  kožne promene, razna urološka i ginekološka oboljenja,  oboljenja iz neurološkog i  određena oboljenja iz psihijatrijskog domena  itd.
Preuzimanje slučaja i izbor metode lečenja određuje lekar homeopata uzimajući u obzir  sve relevantne činjenice u cilju  predlaganja najadekvatnijeg tretmana koji je neophodan pacijentu u datom trenutku.
 
  Oboljenja kod kojih homeopatija ima ograničen efekat  
  Homeopatija ima ograničen efekat kod pacijenata kod kojih je patološki proces doveo do funkcionalnog i organskog oštećenja u tolikom stepenu  da  samoregulatorni mehanizmi  ne mogu da se aktiviraju homeopatskim lekom jer su nekompetentni da pokrenu i podrže proces samoisceljenja. To su najčešće oboljenja usled hormonalnih  deficita, takođe usled deficita nutritivnih (hranljivih) supstanci a bez kojih je onemogućeno funkcionisanje organa i organizma (minerali, vitamini,  opšti kalorijski unos), kod malignih oboljenja, kod psihoza kao i kod teških neuro-degenerativnih i autoimunih oboljenja. 
U svim ovim slučajevima  može se pokušati sa  homeopatskim lečenjem, ali treba znati da je homeopatski učinak u ovim oboljenjima značajno ograničen.
 
  Oboljenja kod kojih je kontraindikovano homeopatsko lečenje  
 

Kontraindikacija za homeopatsko lečenje postoji jedino onda kada su u pitanju oboljenja kod kojih su  konvencionalna sredstva lečenja efikasnija i uspešnija od homeopatskog. 
To znači da homeopatija u klasičnom  medicinskom  pogledu nema  kontraindikacije ali da, ukoliko se primenjuje tamo gde joj nije mesto, može da naškodi pacijentu, ne u  klasičnom smislu- nepovoljnim medikamentoznim dejstvom, već  izostalim ili slabijim efektima uz gubljenje vremena  koje nekada može biti presudno i sudbinsko za pacijenta. Ovde ponovo  mora da se naglasi značaj medicinskog obrazovanja (i klasičnog i homeopatskog)     homeopate  koji leči pacijenta i njegove odgovornosti u  preuzimanju slučaja.

izvor: www.homeomed.rs

 
Copyright  © 2013. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac