Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 
 

Kupanje beba - nove preporuke

 
 

Upoznajte se sa novim preporukama za negu kože novorođenčeta i odojčeta.

Stručna komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine usvojila je novi “Vodič za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta”.
Na taj način, stvoreni su uslovi za preduzimanje daljih radnji, koje se tiču obuke mladih roditelja.

Mame i tate u razvijenim zemljama Zapada (posebno u Americi i Kanadi), koji su imali priliku da se upoznaju sa pomenutim novinama, mogli su da uoče značajne promene u vezi nege najmlađih

Za promene je, naravno, uvek potrebno vreme. Ali, ako su one u korist zdravlja naših najmlađih, svi zajedno treba da uložimo napor da do tih promena dođe što pre. Koji su novi standardi?


Nega kože novorođenčeta podrazumeva preporuke na nekoliko nivoa:


Preporuka A

Novorođenu decu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcija i obezbeđuje bolju toplotnu stabilnost. U obzir dolazi minimalno prebrisavanje kože uz pomoć tople, sterilne vode, i to u predelu genitalija i guze.

Preporuka B
Upotrebu sapuna ili alkohola u nezi kože treba razmotriti u slučaju da se novorođenče primi u bolnicu posle porođaja u nehigijenskim uslovima – kao što je, na primer, porođaj u kući, ili na putu do porodilišta, i slično.

Preporuka C
U slučaju da se pojavi intertrigo (crvenilo kože u prevojima, odnosno u regijama gde se dve površine kože taru – kao, na primer, u predelu prepona, genitalija, pazuha), savetuje se brisanje toplom vodom. Posle pažljivog sušenja kože, u obzir dolazi primena neke od neutralnih krema sa cinkom, i to na iritiranim delovima.

Ove radnje se preduzimaju narednih sedam do četrnaest dana, a u tom periodu ne treba upotrebljavati sapun i slične proizvode za održavanje higijene, sve dok se promene i crvenilo kože ne povuku, i dok ne zaraste pupčana rana.

Bebina koža
Kod novorođenčeta je površinski sloj kože znatno tanji i nerazvijeniji, sa manje potkožnog masnog tkiva, pa mu je zbog toga smanjena zaštitna funkcija, a povećana propustljivost. Aktivnost znojnih i lojnih žlezda još nije razvijena, hidrolipidni film je posebno osetljiv, a bebina koža sklona isušivanju i iritaciji. Termoregulacija još nije uspostavljena. Kako je bebina koža podložnija isušivanju, štetni činioci lako prodiru, a može i da se lakše mehanički ošteti. Smanjena je zaštita od UV zraka, kao i od hladnoće, odnosno toplote.

Zbog svih specifičnosti koje su vezane za dečju kožu, neophodna su određena znanja i veštine za negu kože novorođenčeta, kasnije odojčeta – i to prema uzrastu, ali je značajan i individualan pristup, prema potrebama kože svakog deteta.

Koje su opšte preporuke za negu kože novorođenčeta i odojčeta?


PRVE DVE NEDELJE

*U prvih četrnaest dana po rođenju, preporučuje se kupanje dva-tri puta nedeljno (ili na svaka četiri dana), po pet minuta, i to isključivo čistom toplom vodom. Koža se suši tapkanjem, uz pomoć meke pamučne tkanine. Posle kupanja, za kosicu može da se koristi češljić ili četka, kako bi se nežno skinule eventualne naslage na temenu.

*Kod promene pelena, kada se beba upiški, dovoljno je prebrisavanje presovanom vatom (blazinice) i toplom vodom. Potom se koža posuši, i u tom području namaže hidrantnom kremom, u tankom sloju.

Kada se beba ukaki, najbolje je da se odmah uklone ostaci stolice – i to mekom, natopljenom presovanom vatom. Nakon toga, važno je da se koža dobro ispere toplom vodom, naročito prevoji. Na kraju se postupa kao u prethodnom slučaju (posušivanje i mazanje kože). Nije poželjno da se kaka skida toaletnim papirom, ma koliko bio mekan, niti tetra pelenom – zbog mogućnosti oštećenja kože, posebno u prvih nekoliko nedelja od rođenja.

*Svako veče, najbolje pred spavanje, treba da se prebrišu prevoji ispod brade (na vratu), iza ušiju, ispod pazuha, između nožica. Dok se to radi, soba mora da bude zagrejana kao za kupanje (najmanje 24 stepena). Bez obzira na dobro zagrejanu prostoriju, otkriva se samo onaj deo koji se briše, jer se bebe veoma brzo rashlade. Na kraju se prebrišu genitalije i guza – uvek od napred ka pozadi. Potom se nanosi tanak sloj hidrantne kreme na to područje. Ako se pojavi pelenski osip, nanosi se krema na bazi cink oksida.


DO GODINU DANA
Nastavlja se prebrisavanje svako veče, a kupanje je poželjno dva-tri puta nedeljno, i to do deset minuta (igre u vodi, prskanje, brčkanje). Postepeno mogu da se uvode male količine proizvoda za higijenu namenjenih deci. Oni bi trebalo da budu pH neutralni, hipoalergeni, dermatološki testirani, bez boje i mirisa (ili sa najmanjom mogućom količinom), da ne sadrže konzervanse, da nisu fotosenzitivni, i da ne izazivaju suze. Ne treba ih koristiti više od dva-tri puta nedeljno.

Vlažne maramice za negu odojčadi (dece, uopšte) moraju da budu vrlo blage, bez alkohola. Ne preporučuje se njihova upotreba pre navršenog prvog meseca života.

Napomena: Nikada ne ostavljajte bebu na stolu za presvlačenje ili u kadici ni na trenutak samu, a najbolje je ako vam je jedna ruka uvek na bebinom telu.

Anđelka Kotević, šef službe “Halo Beba”

Izvor: yumama.com

 
   
Copyright  © 2013-2014. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac