home  
Nazad  
 
 
 

Laringitis

 
 

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disjanog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh "razvodi" po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da "upadne" u dušnik. Ovaj "poklopac" dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane. 

LARINGITIS KOD DECE

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja - laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis - krup (Croup)?

Lako! promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece imavirusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan - kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Evo kada što pre treba stići do pedijatra ili specijaliste za uho grlo i nos?

  • Dete ima visoku temperaturu (preko 39 stepeni). Ako se desi da se stridor i veoma visoka temperatura jave skoro istovremeno ne treba čekati. Iako postoji varijanta da nije ništa strašno, lekar je taj koji će to proceniti.
  • Pored stridora dete počinje da plavi oko usana i izgleda veoma loše. Ovo je siguran znak da nedovoljno kiseonika stiže u detetov organizam. Zato se javlja plavičasta boja kože, ali se menja i svest deteta koje postaje naizmenično uznemireno i pospano, klonulo.
  • Dete veoma teško i ubrzano diše. Ovo mučenje deteta pri disanju (koje se stručno naziva dispnea) se veoma lepo vidi kada se dete skine. Vidi se kako se međurebarni prostori ugibaju (uvlače), a i "jamica" na mesto gde se sastaju vrat i grudni koš (iznad grudne kosti) se takođe ugiba u ritmu disanja. Ovo je znak teškog suženja gornjeg disajnog puta, pa je potebna hitno započinjanje lečenja.

Može li se laringitis sprečiti?

Srećom, najopasniji laringitis - bakterijski laringitis koga izaziva Haemophilus influenzae, može!

Najbolji način da se zarazna bolest spreči je VAKCINA!

To je HiB vakcina koja sadrži deliće pomenute bakterije pa se kod dece stvaraju antitela koja štite dete od ove izuzetno opasne bolesti. Vakcina je potpuno bezbedna, čista, dobijena najsavremenijim postupkom (rekombinantna tehnologija). Ona se skoro dve decenije primenjuje u svim medicinski razvijenim zemljama kao deo obaveznog kalendara vakcinacije. Zahvaljujući toj vakcini je skoro potpuno pobeđena ova bolest u zemljama gde se deca vakcinišu. Naravno, ova vakcina štiti decu i od ostalih bolesti koje H. influenzae može izazvati: meningitis, otitis, zapaljenje pluća... Od skora se ova vakcina daje i kod nas (već od trećeg meseca u sklopu Di-Te-Per-Polio vakcinacije)

Radi se i na vakcini protiv virusnog laringitisa (krupa), pa se nadamo da će brzo krenuti proizvodnja i masovna primena.

Kao što je već napomenuto ovo se, srećom, retko dešava, ali je najveći broj roditelja u zabludi da se svaka, pa i najobičnija virusna infekcija grkljana, mora završiti ovako dramatično. To naprosto nije tačno, ali će roditeljski strah od teških komplikacija najbolje biti razbijen posle pregleda lekara.

Dramatičan kašalj.

Kašalj je gotovo redovni pratilac zapaljenja grkljana kod dece. On nastaje zbog oštećenja sluzokože koja je zbog prisustva virusa ili bakterija "ogoljena" pa se refleks kašlja lako započinje. Sve ovo izgleda veoma dramatično, dete teško diše, nekada se čini da se bori za svaki udah, često promuklo i dugotrajno kašlje, a kao po pravilu sve se najčešće desi noću i obično dete i roditelji završe u nekoj od dežurnih bolnica.

Kako pomoći detetu tokom napada?

Prvo, bez panike!

Ako vaše dete nema visoku telesnu temperaturu, ako je i pored promuklog kašlja i stridora u dobrom stanju, ako nema plavila oko usana, imajte na umu da se skoro sigurno radi o virusnom laringitisu - krupu, relativno bezopasnoj bolesti i pored dramatičnog ispoljavanja.

Čudno zvuči - ali pomaže!

  1. vrelom vodom dobro naparite kupatilo, tako da se "ne vidi prst pred okom". Potom unesite (ili uvedite) dete da udiše vlažan vazduh.
  2.   Posle minut, dva iznesite dete na otvoren prozor da udahne nekoliko puta hladni spoljni vazduh. Kod većine dece napad skoro trenutno prolazi.

 Iako liči na" bapski lek", ovaj terapijski manevar se može naći u svim boljim pedijatrijskim udžbenicima i priručnicima za roditelje. Ceo štos je u nagloj promeni temperature i vlažnosti vazduha pa dolazi do popuštanja "stisnutog" grkljana. Dete se obično potom smiri, neretko nastavi da spava ili se oraspoloži. Sada ima vremena da se polako kontaktira pedijatar koji će odlučiti o daljem tretmanu. Čak iako ovaj postupak ne pomogne, treba savladati strah i mirno povesti dete lekaru.

  • Kada je stvarno opasno

Izuzetno retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (H. influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis). Kao što rekosmo, HiB vakcina je, gotovo u potpunosti, pobedila ovu formu laringitisa, koja nije tema ove priče.

  • Kako se laringitis leči

Ogromna većina dece se uspešno leči inhalacijama!

Postoje izuzetno efikasan lek budesonid (Pulmicort respule) koji se primenjuje preko inhalatora (nebulizatora) i efikasno otklanjaju simptome laringitisa. Budesonid je lokalni kortikosteroidni preparat koji smanjuje otok glasnih žica (i sluznice grkljana) i tako olakšava disanje i smanjuje intenzitet onog groznog "hripanja". Ovim inhalacijama se olakšava detetu da se izbori sa virusom, i da, posle nekoliko dana, potpuno ozdravi.

Budesonid je u mnogome olakšao lečenje laringitisa, jer se preparat primenjuje lokalno, tako da ogromna većina dece izbegne mražene injekcije!

  • Šta ako se laringitis ponavlja

Jedan broj mališana ima sklonost ka laringitisu!

To znači da ova deca imaju specifičnu reakciju na virus koji kod druge dece neće izazvati laringitis! Tada je najbolje imati svoj inhalator i lek za inhalaciju (budesonid) pa se inhalatorna terapija (koja je i najefikasnija) može sprovoditi u kućnim uslovima. Podrazumeva se da je konsultacija i kontrola pedijatra neophodna.

Ova sklonost se obično gubi sa odrastanjem deteta (najčešće posle pete godine prestaju "dramatični" napadi).

-izvor: www.mojpedijatar.co.rs

 
   
Copyright  © 2013-3023. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac