Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 
  Razvoj deteta i razvojne mape  
 

Razvoj je termin koji opisuje fizičke promene kod deteta, a isto tako i detetovu neverovatno sposobnost da savladava veštine koje su im neophodne za život. Kako vaše dete bude raslo ove veštine i sposobnosti će biti sve kompleksnije.

  • Ako vaše dete zaboravi nešto što je pre znalo lepo da uradi, to je zato što ga/ju je najverovatnije oduševilo nešto novo što uči, nov zadatak i iznenadiće vas kada posle nekog vremena staru veštinu, koju je naizgled zaboravilo, bude ponovo počelo da koristi.
  • Vaša beba će stalno ponavljati radnje kao što je mahanje, pljeskanje rukama, puštaće određene zvukove stalno i onda će odjedanput prestati sa tim. Ove veštine će se ubrzo vratiti na dnevni red vašeg mališana.

Većina zdravih beba, koje dobijaju puno pažnje i ljubavi od okruženja, razvijaju nove sposobnosti na potpuno zadivljujuć, prirodan i iznenađujuć način. Toliko mnogo veština savladava beba u prvoj godini života da je to jedno uzbudljivo putovanje i za roditelje koji sve to posmatraju.

Bebe rastu i razvijaju se na izuzetno različit način i obično ne urade ono što su roditelji pročitali da treba da savladaju. Posebno se mnogo razlikuju deca iz vašeg okruženja, pa roditelji često strahuju da li je sve u redu sa njihovom decom.

Vaš instinkt je nepogrešiv i on će vam reći da li je sa bebom sve u redu, a ako vidite da beba dobro jede, napreduje, nije plačljiva i nervozna kada ustane i tokom dana, onda nemate razloga za brigom.

Uživajte u varijacijama. Ove varijacije su ono što čine ovo razvojno doba uzbudljivim i nezaboravnim.

Razvojne mape

Razvojne mape su koristan vodič, ali nisu nešto što treba strašno da vas zabrinjava. Razvojne mape smo organizovali na taj način da su podeljene po uzrastima i po sposobnostima vezanim za taj uzrast. Sposobnosti su podeljene u tri grupe:

  • Uobičajene veštine: Veštine koje će vaše dete u datom uzrastu moći da uradi.
  • Veštine koje trenutno uči: Vaše dete će možda imati ove sposobnosti.
  • Napredne veštine: Vaše dete će možda čak moći neke od datih veština uraditi.

Neke veštine vaše dete neće uraditi u uzrastu za koji bi trebalo da uradi, ali će možda uraditi nešto iz napredne grupe sposobnosti. Napominjemo da je mapa samo okviran pokazatelj, a nikako razlog za brigu.

Zaostatak u razvoju

Razvojni napredak može biti i u zaostatku. Ovaj zaostatak može biti ređe trajan ili privremen. Preran porođaj ili bolest su stavari koje mogu uzrokovati privremen zaostatak u razvoju. Neki invaliditet može uzrokovati trajni zaostatak. Na razvoj deteta možete uticati blagovremenim kontrolama u razvojnom savetovalištu.

 
 
1-6. meseca
7-12. meseca
13-18. meseca
19-24 meseca

- izvor: www.klinikaperinatal.com

 
Copyright  © 2013. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac