home  
Nazad  
 
 
  " Majčino mleko je više od hrane " UNICEF  
Procenat dece u Srbiji koja se u prvih šest meseci života hrane isključivo majčinim mlekom pao je sa 15 na 13,7 odsto tokom poslednjih pet godina, upozorili su stručnjaci povodom Nacionalne nedelje dojenja.

"Stopa dojenja, već prepoznata kao niska, dodatno je smanjena, iako su pedijatri postavili kao Nacionalni milenijumski cilj da do 2015. najmanje 30 odsto dece bude isključivo dojeno do šest meseci života", rekla je Tanjugu dr Dragana Lozanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", pozivajući se na najnovije istraživanje UNICEF-a.

Podsećajući da je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa UNICEF-om, 1994. počelo da sprovodi program širenja bolnica - prijatelja novorođenčadi (Baby friendly), dr Lozanović je istakla da su time značajno promenjeni standardi, ali da se oni do danas nisu održali.

Ona je dodala da je u planu niz akcija u cilju podrške dojenju i objasnila da je Nacionalni koordinacioni tim izradio potrebnu stručnu regulativu, dok je u resornom ministarstvo u toku formiranje multisektorskog tela koje će brinuti o nacionalnom interesu u vezi sa zaštitom pravilne i prirodne ishrane deteta.

"Posebni zadaci komiteta biće briga o sprovođenju Kodeksa zabrane reklamiranja zamena za majčino mleko i Akcionog plana za primenu Standarda zdravstvene zaštite prilagođene potrebama majke i deteta", najavila je dr Lozanović.

On je dodao da se zbog toga, samo u krajnjoj nuždi, kao zamena za majčino mleko savetuje adaptirana forma kravljeg mleka za odojčad do godinu dana.

"Majčino mleko je više od hrane i idealno je prilagođeno potrebama odojčeta, čiji organizam karakterišu potpuna nezrelost i nerazvijenost procesa vezanih za ishranu i metabolizam. Ono, osim toga, štiti tek rođeno dete od infekcija i alergijskih manifestacija, nizom zaštitnih činilaca koje sadrži", objasnio je dr Radlović u izjavi Tanjugu.

Prema preporukama Američke akademije za pedijatriju i Evropskog udruženja za dečju gastroenterologiju i ishranu, majčino mleko treba da bude osnovna hrana deci do kraja prve godine života, pa i nakon toga, dok Svetska zdravstvena organizacija savetuje majkama da doje decu do kraja druge godine, pa i posle toga.

izvor: www.unicef.rs

 

Nacionalna nedelja dojenja 
30.09. - 6.10.2013.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. Ipak, u Srbiji je samo 14% dece isključivo dojeno do navršenog 6. meseca života.

Zašto treba dojiti, koliko dugo, koliko često i druge važne odgovore naći ćete u novom lifletu za roditelje koju su u okviru projekta „Hit je biti sit a fit“ izdali UNICEF i Deleze Srbija u saradnji sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „dr Vukan Čupić“, Institutom za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ i Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd.

Ne samo sastav već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja STANDARD ISHRANE!

Dojenje je mnogo više od hranjenja. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

 
   
Copyright  © 2013-2023.. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac