Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 

Zašto je voda važna kod dece koja imaju zatvor

 
 
Zatvor se često dešava ne samo kod beba već i kod starije dece.Evo nekih pitanja koja su vezana za ova problem. Među roditeljima se nekako "odomaćio" termin opstipacija, iako se izuzetno retko radi o bolesti koja se ovako naziva.
 • NIJE svako otežano izbacivanje stolice opstipacija!

Kod dece se retko sreće prava opstipacija (zatvor) koja je praćena izuzetno bolnom defekacijom (izbacivanje stolice), a pražnjenje creva se dešava retko - sa razmacima dužim od deset dana.

 Daleko češće se radi o funkcionalnom poremećaju pražnjenja debelog creva koje je uzrokovano lošim "prehrambenim" navikama.

 • Koji su glavni uzroci

Jednolična ishrana "osiromašena" svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i jelima koje se jedu kašikom, ali je zato "bogata" fast food konceptom, grickalicama, slatikišima i belim hlebom!

Takođe, manjak tečnosti koja se unosi tokom dana je jedan od važnih faktora koji doprinose zatvoru!

 • Šta dete treba da jede

Kada se poštuju osnovni principi raznolike i zdrave ishrane – NEMA zatvora! A kad se desi, to znači da dete mesecima ne jede kako treba. Prvi korak je da se dete opet uobroči – tri glavna obroka uz dve voćne užine je pravi ritam obroka. Doručak je temelj dana i treba da je obilan – "jak" (mladi sir ili jaja), ali uz integralne žitarice i jogurt. Ručak je "standardni" zdravi obrok, po mogućtsvu da bude kuvano jelo uz salatu od svežeg povrća "začinjenu" maslinovim uljem. Večera je "lagana", ali opet bogata integralnim žitaricama. Između glavnih obroka sveže ili ceđeno voće (NE preterivati sa bananom)! Ovo su samo osnovni principi, a kreativnost u izboru zdravih namirnica je poželjna.

U početnoj fazi korekcije ishrane detetu treba ponuditi i kompot od suvih šljiva kao alternativnu užinu. Ako zavoli, biće rezultata relativno brzo, mada je strpljenje neophodno kod dece koja se dugo muče za zatvorom.

 • A šta treba izbegavati

Treba izbegavati nalivanje običnim kravljim mlekom (jogurt je daleko bolji izbor), belo brašno i proizvode od njega, čokoladu i čokoladne slatkiše (crna čokolada sa bar 70% kakaoa može da se da ponekad), klasične grickalice (integralne se mogu ponuditi detetu), a fast food treba maksimalno prorediti!

Bez konsultacije sa pedijatrom treba izbegavati brojne "lekove " i preparate za "izlečenje" opstipacije. Oni imaju svoje mesto ali je to isključiva nadležnost pedijatra!

 • A tečnost

OGROMAN je značaj unos dovoljne količine tečnosti!

Dete treba nuditi da pije, i to NE samo kad je napolju toplo. Stižu jesenji dani, ali je značaj vode ogroman i kod potpuno zdrave dece, a naročito mališana koji pate od zatvora.

Glavni mehanizam zatvora je upravo "izvlačenje" vode iz crevnog sadržaja (to uglavnom radi debelo crevo), pa se stolica zgusne i postane tvrda! Kad se detetu da dovoljno vode, onda će više vode ostati u stolici, pa će ona biti mekša, i lakša za izbacivanje! Jednostavno, ali se često ne primenjuje.

 • Koja je voda bolja, "česmovača" ili flaširana

Dajemo prednost dobro odabranoj flaširanoj vodi, a evo zašto:

 1. Nema dileme oko sastava vode – sve je lepo deklarisano i to mora da se poštuje, tako da tačno znamo šta dajemo deci
 2. Flaširana voda nema problem sa vodovodnim cevima! Svi koji pamte nestašicu vode sećaju se kako izgleda prva voda koja nam stiže kroz cevi kad je "uključe" Sada je situacija značajno bolja, ali flaširana voda sa izvor ide pravo u bočicu koja se odmah potom zatvara!
 3. Voda je lepo upakovana i prikladna za decu – flašca je zgodna za korišćenje i transport, a višak (koji se ne upotrebi) mogu iskoristiti starija deca ili roditelji.
 • Može li dete da pretetra sa vodom

Zdravo dete ne može!

Dete višak vode izbaci putem bubrega, pa je nemoguće "predoziranje" vodom. Ako se desi da dete povrati nemojte ga odmah terati da pije veću količinu vode. Prvo mu dajte samo par gutljaja, pa kada se lepo smiri, nastavite po pravilu "često po malo".

 • Da li su čajevi u prednosti u odnosu na vodu

NISU, ali nemamo ništa protiv proverenih biljnih čajeva, ali neka dete odluči šta mu se sviđa. Ipak, oni NE MOGU da budu zamena za vodu! Čajevi su "za ponekad" a voda za uvek!

 • A sokići

Sokovi su u redu, ali kada su prirodni – ceđeno sveže voće! Oni mogu pomoći detetu da se reši zatvora, pa ih predlažemo kao jednu od užina (najbolje između doručka i ručka).

 • Može li bela kafa pomoći

Ona je tradicionalni "lek" za zatvor koji se primenjivao decenijama kod starije dece. Može se probati, ali nije za bebe! Kofein stimuliše rad creva, ali sve što je prethodno navedeno (za korekciju ishrane) je najvažniji korak. Bela kafa kod starije dece zaista može da "upali".

Da zaključimo – voda je neizbežan saveznik u borbi sa zatvorom, ali i jedan od glavnih preventivnih faktora, kada je ova neprijatna pojava u pitanju. Zato obezbedite kvalitetnu vodu za Vaše dete!

- izvor: www.mojpedijatar.co.rs


 
   
Copyright  © 2013. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac