Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
home
Nazad
 
  8. oktobar - Svetski dan vida  
 

Znakovi probelma sa vidom kod dece

 

Svako ima viziju o tome kako izgledaju problemi s vidom kod dece: škiljenje, sedenje preblizu televizije, trljanje očiju. Iako to mogu biti simptomi problema s vidom, ponekad nema znakova da vaše dete ne vidi dobro. Evo na što obratiti pažnju i šta učiniti.

U prvih nekoliko meseci života, novorođenče može jasno videti samo objekte udaljene 20 do 25 cm od njihova lica. Tek se između 12-te i 16-te nedelje života njihov vid počinje poboljšavati, te jasnije vide stvari i na većoj udaljenosti.

 Kako nas bebe vide?

U sledećoj godini, deca razviju dubinsku percepciju, očno – telesnu koordinaciju, očno – ručnu koordinaciju, te sposobnost prosuđivanja udaljenosti. Retkost je da deca u ovim godinama imaju probleme s vidom.

Tihi simptomi: problemi s vidom kod dece

Problemi s vidom kod dece se obično pojavljuju između 18-og mjeseca i 4 godine starosti. Dva najčešća problema s vidom su:

 • Razrokost, što pogađa 3% do 5% djece. Simptomi uključuju oko koje luta ili gledanje u koso u odnosu na drugo oko, iako zapravo nije problem u oku već u spojevima u mozgu.
 • Neujednačen fokus, kod kojeg je jedno oko dalekovidnije od drugog, pogađa 2% do 3% djece. Ovaj problem s vidom je najteže uočiti zbog činjenice da mala deca ne znaju da im je vid ugrožen. Pošto su navikli na takvu vidnu oštrinu, ne primećuju problem, te se na njega ni ne žale.

 Deca i strabizam

Neujednačen fokus ili blaga razrokost se možda ne čine toliko alarmantnima, ali ako bilo koje od navedena dva stanja ostane nelečeno, jače oko deteta – ono koje vidi dalje ili se bolje fokusira – će lagano postati dominantnije oko. Mozak će polagano početi ignorisati slike koje dobija od slabijeg oka i prestaće razvijati nervne veze koje vode do njega. Do 9. ili 10. godine, gubitak vida na slabijem oku je obično trajan.

Do kompromitovanog vida na slabijem oku, poznatog kao ambliopija ili lenje oko, ne treba doći. To stanje se može zaustaviti i preokrenuti, ali potrebno ga je rano primietiti pregledom vida.

Pregled vida i lečenje

Prvi pregled vida vašeg deteta može obaviti vaš porodični lekar, pedijatar, medicinska sestra u školi ili oftalmolog.

Mišljenja stručnjaka o tome ko bi trebao obavljati pregled vida i preglede očiju dece se razlikuju. Mnogi oftalmolozi i pedijatri smatraju kako pregled vida može biti deo rutinskog pedijatrijskog pregleda vašeg deteta – sa uputom za dalje pretrage kod specijalista ukoliko se primete problemi. Dok drugi smatraju da bi pregled očiju kod dece trebao obavljati isključivo lekar oftalmolog.

Ako početni pregled otkrije probleme s vidom, sledeći korak je dublje ispitivanje od strane oftalmologa. Ukoliko se ustanovi ambliopija (slabovidnost) lečenje uključuje:

 • Povez za oko ili kapi za oči
 • Propisana sočiva
 • Operaciju

Ambliopija je sekundarno stanje , do nje dolazi zato što je oko necentrirano ili je fokus nejednak. Zato je prvi korak tretiranje osnovnog problema, a to se najčešće provodi povezima za oko, kapima za oči ili specijalizovanim naočarima.

 Slabovidnost ili ambliopija

Cilj korišćenja poveza, kapi ili specijalizovanih sočiva je zamagljivanje ili zatvaranje vida jačeg oka tako da slabije oko počne bolje funkcionisati. To takođe podstiče mozak da odašilja pravilne vizuelne signale slabijem oku.

Propisana sočiva mogu poboljšati fokus ili necentriranost slabijeg oka. Operacija očnih mišića je preporučljiva ako povezi, kapi ili specijalizovana sočiva ne isprave ambliopiju.

Poboljšanje vida vašeg deteta: koliko će celi postupak trajati?

Lečenje vida traje sve dok slabije oko ne postane zdravo. Za većinu djece to znači nositi povez na oku oko godinu dana. Za nekolicinu dece, tretiranje može trajati duže dok mozak sporije stvara nove veze.

Koji je najbitniji korak koji kao roditelji možete preduzeti? Pomozite svom detetu da ispoštuje svoje lečenje vida.

 Kako uveriti dete da mora nositi naočare?

Saglasnost s povezom za oko je teška. Prekrivanjem jačeg oka vašeg djeteta, prisiljavate ga da slabije vidi. Prve dve nedelje, čak i meseci može biti stresno, frustrirajuće i gnevno.

Važno je imati na umu da to pomaže u vraćanju savršenog vida vašeg deteta. Vrlo je verovatno da će se vid vašeg deteta poboljšati, ako ono izvrši lečenje. Deluje jako dobro, ali može biti teško. Pokušajte pronaći način.

 

Otkrivanje očnih problema i problema s vidom kod vašeg deteta

Većinu vremena, problemi s vidom nisu očigledni i najbolji način za primetiti probleme rano, je kroz pregled vida. Ponekad ipak postoje simptomi problema s očima poput npr. infekcije, kongenitalne mrene i drugih problema. Upozoravajući znakovi mogu uključivati:

 • Trljanje očiju
 • Suzenje očiju
 • Oticanje
 • Crvenilo
 • Gnoj
 • Kraste
 • Osetljivost na svjetlo
 • Ispupčene i nemirne oči
 • Obešene konjuktive
 • Beli, žuti ili sivo – beli materijal u zenicama

Ako dete ima bilo koji od ovih simptoma ili se njegove oči menjaju na bilo koji način ili pak brinete o njegovom vidu, nemojte čekati detetovu treću godinu kako biste napravili pregled vida.

Ukoliko vas nešto brine, uvek je to bolje sprečiti. Odvedite dete na pregled i uverite se da je sve u redu.

- izvor: www.optometrija.net

 

   
Copyright  © 2013-2014. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac