Specijalistička
pedijatrijska
ordinacija
 
  Deca nisu mali odrasli . Njihova tela rastu i imaju jedinstvene potrebe. Ona obično izražavaju svoju zabrinutost i strah drugačije nego odrasli. Deca ne mogu uvek da odgovaraju na pitanja lekara i nisu uvek sposobna da budu strpljiva i da sarađuju. Prijatan ambijent naše ordinacije i iskusni pedijatri učiniće da se Vaši najmiliji potpuno opuste i saradjuju. Budite uvereni da će dobiti najbolji tretman u najkraćem roku.

Kompletnu brigu o zdravlju, kao i pravilnom rastu i razvoju Vaše dece pružiće Vam pedijatri sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom od novorođenačkog do adolescentnog perioda, među kojima i licencirani homeopata.

Pored našeg stalnog lekarskog tima po dogovoru se mogu obavljati subspecijalistički pregledi iz oblasti neonatologije, pulmologije, alergologije, endokrinologije, gastroenterologije i nefrologije.

Pitajte pedijatra
RADNO VREME
10-17 h radnim danima
10-17 h subotom
ordinacija ne radi nedeljom
 
 
  Aktuelno  
  - 17.novembar Dan prevremeno rođene dece  
  - 13. do 19. novembar 2017. - Nedelja svesnosti racionalne upotrebe antibiotika  
  - Rotavirus  
  - Dehidracija i rehidracija dece  
  - Vašljivost glave  
  - Male boginje (Morbili)  
  - Ovčije boginje (Varicella)  
   

,,Najviša i jedina misija lekara jeste da bolesnom vrati zdravlje, da ga izleči.''

,,Najviši ideal u lečenju je brz, nežan i dugotrajan povratak zdravlju, ili potpuno uklanjanje i poništavanje tegoba sa svim njenim sastavnim delovima. Ukratko, primena najpouzdanije i najbezbednije metode zasnovane na lako razumljivim principima.''

Samuel Hahnemann - Organon Umetnost lečenja

 

 

17. NOVEMBAR – SVETSKI DAN PREVREMENO ROĐENE DECE

Jedna od deset beba u svetu rodi se prevremeno. Godišnje to je 15 miliona beba.
U Srbiji se godišnje pre vremena rodi preko 4.000 beba.
Današnji dan obeležava se kao Dan prevremeno rođenih beba  sa idejom da se skrene pažnja na probleme sa kojima se suočavaju ova deca i njihovi roditelji.  
Prevremeni porođaj definiše se kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa plućima i disanjem, sluhom, vidom i poteškoćama u razvoju.
Posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60%.  
Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je obično veoma komplikovano i najčešće zahteva boravak u jedinici intenzivne nege i  na odeljenju neonatologije. Da bi preživele, neophodna im je podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. 
U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah. Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. 
European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI)

13. do 19. novembar 2017. - Nedelja svesnosti racionalne upotrebe antibiotika

Evropski dan posvećen racionalnoj upotrebi antibiotika obeležava se 18. novembra svake godine, a od pre dve godine na predlog Svetske zdravstvene organizacije i cela nedelja, sa ciljem da se skrene pažnja stručnjaka i javnosti na opasnost koja preti javnom zdravlju zbog rezistencije bakterija na antimikrobne lekove i da se poveća svest o potrebi racionalne primene antibiotika. Najnoviji podaci pokazuju da se širom Evrope broj bolesnika zaraženih rezistentnim bakterijama povećava i da je rezistencija bakterija na antibiotike značajna pretnja javnom zdravlju.
U prilog tome govore i podaci o rezistenciji invazivnih izolata prikupljenih iz 22 mikrobiološke laboratorije iz Srbije i analiziranih u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za registrovanje i praćenje rezistencije bakterijskih sojeva na antimikrobna sredstva imenovanoj 2008. godine od strane Ministarstva zdravlja, a koja se nalazi u sklopu Centra za mikrobiologiju IZJZV. Republika Srbija se nalazi među evropskim zemljama sa najvišim procentima rezistentnih izolata .
Racionalna upotreba antibiotika može da doprinese prestanku razvoja i širenja rezistentnih bakterija i da pomogne da antibiotici sačuvaju svoju efikasnost i za buduće generacije.

Više o antibioticima i rezistenciji bakterija na antimikrobne lekove

 
 

PRIJATELJI I SARADNICI

     
 
 
 
 
NAJNOVIJI TEKSTOVI
- Infektivna mononukleoza
- Bolest mačijeg ogreba
- Kavasakijeva bolest
-MMR vakcina
-Lečenje matičnim ćelijama
- Ovčije boginje (Varicella)
Bisfenol A (BPA) - mogući uticaj na zdravlje

Specijalistička pedijatrijska ordinacija
"Dr Šarac"

tel: +38121545202
mob: +381638152192, 0631055562
Stevana Musića 17 pr.br 2
21000 Novi Sad
www.sarac.rs

SAVETI
- Vakcinacija
- Ishrana
- Beba
- Dete
- Dečije bolesti
- Porodica
- Homeopatija

Copyright  © 2013 - 2021. Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Šarac 

web counter